The Sill will be a visitor centre, exhibition and hostel set in the rich historic and physical context of Northumberland National Park.

Downloads

The Sill is a hostel, visitor centre and exhibition set in the rich historic and physical context of Northumberland National Park.

The scheme responds directly to the site, burrowing the hostel into the cragside contrasted with an expansive glazed wall providing dramatic views from the cafe/lounge. The two approaches reveal the scheme in different manners.

Visitors approaching by road from the south are aware of the scheme and are intending to visit. This group encompasses cars, coaches and those cycling Hadrian's Cycleway. From this approach, the natural beauty of the landscape is spontaneously unveiled. The scheme is burrowed into the terrain, only delicately legible, leaving an unblemished view of the Whin Sill across the quarry lake.

Those hiking along the wall path, have had to endure the monotonous archaeology of Hadrian's Wall and the boundless natural landscape of the National Park for countless hours and unending miles. As they crest the Whin Sill and squint through the bitter winds and freezing rains they glimpse the glowing warmth of the scheme seated beside the lake. Their thoughts will be instantly unified in the comfort of hot drinks, dry beds and an open fire to rest their feet before.

Next project